Mitől válhat az SMR henger használata különlegesen hatékonnyá?

A szakszerű, hozzáértő alkalmazástól.

Online videógyűjtemény szakértői magyarázatokkal az Öngyógyító Centrumon!

 

 

Alapelvek

1. Fájdalomskála
Sajnos a sportolói körben elterjedt “no pain, no gain”, azaz “ha nincs fájdalom, nincs fejlődés” szemlélet az SMR henger használata közben is gyakorivá vált.

Számtalan videó terjed, ahol a sportoló az SMR henger gyakorlatok végzése közben jól láthatóan fájdalmat érez, fogát összeszorítja, testét felfeszíti.

Bizonyos mértékben még ilyen módon is eredményes tud lenni a hengerezés, de az SMR technikában rejlő lehetőségek tárháza ennél sokkal nagyobb.

fajdalomskalaAz SMR henger használata közben, főleg azokon a területeken, ahol nagy feszültség alakult ki, fájdalom jelentkezhet. Lényeges, hogy ezt a fájdalmat megfelelően kontrolláljuk. Egy képzeletbeli fájdalomskálán, ahol az 1 a simogatás, a 10 pedig az elviselhetetlen fájdalom, a gyakorlatok alatt maximum az 5-6-ig menjünk el. Ha ezen túllépünk, akkor a testünk ellenkezni fog, az izompólya megfeszül és nem a kívánt hatást fogjuk elérni.

2. Lazaság

lazasag-ikonAz SMR henger gyakorlatok csak akkor működnek, ha lassan, kontrolláltan, a testünket lehetőség szerint teljesen ellazítva végezzük. Ekkor a kívánt hatás nem marad el, ugyanis az így kifejtett ingerek hatására az izompólya fellazul és újra felveszi az optimális állapotát. Ez biztosítja az izom megfelelő működését és támogatja az anyagcsere folyamatokat, így pl. az izomláz sokkal hamarabb elmúlik.

Bizonyos helyeken, mint például a talp területe, pedig az SMR labda a legjobb megoldás.

3. Tesztelés

Az  SMR henger gyakorlatok segítségével fejleszthető a testtartás, azaz a struktúra, növelhető a mobilitás, és gyorsítható a regeneráció. Ahhoz, hogy biztosan megtapasztalhasd és mérhetővé tehesd a változást, sokszor érdemes előbb egy-egy tesztet végezned.

elorehajlas-ikonEz a teszt legyen most például az előrehajlás.

  1. Állj úgy, hogy a lábaid zárva vannak, és hajolj előre.
  2. Figyelj arra, hogy a térded nyújtva maradjon.
  3. Jegyezd meg, meddig sikerült előrehajolnod, hol érinti az ujjad a lábad (comb, térd, lábszár, lábujjak esetleg a talaj).
  4. Figyeld a tested jelzéseit, miközben előrehajolsz.

Ha sikerült, jöhet az első az SMR henger gyakorlatok közül, a vádli!

Megosztás