Struktúra - Mobilitás - Regeneráció

Az SMR System lényege az izmokban, az izompólyákban, a kötőszövetben kialakult feszültségek feloldása. Az izom újra elnyeri optimális teljesítőképességét, könnyebben regenerálódik, megelőzhetőek a sérülések. Az SMR System eszköztárát az SMR henger és az SMR labda képezik. Az SMR System gyakorlatok egyszerűek, könnyen megtanulhatóak, kortól és sportmúlttól függetlenül.

Anatómiai háttér
A kötőszövet (latinul: fascia) “a forma szerve”. Az izmok végzik a mozgást. Az izompólya burkolja és kontrollálja az izmokat. Ha az izompólyában feszültség jelenik meg, amit nem oldunk fel, akkor az izom nem tud megfelelően működni. A kötőszövet mindenütt jelen van a testünkben, ez köt össze mindent. Több rétege van, amelyek egymásba fonódnak. A felszínes rétegére úgy tekinhetünk, mint “ test-harisnya”. Ha ez a test-harisnya megtekeredik, elcsavarodik, elhasználódik, megsérül a nem megfelelő használat során, izmaink azonnal jelzik. Megváltozik és merevebb lesz a mozgásunk, romlik a testtartásunk, nehezebben regenerálódunk. Az izompólya hártyaszerűen beburkolja az izmokat. Lehet akár egy rendkívül erős, vastag, de lehet egy vékony, szinte átlátszó réteg is az izmok körül. Az izompólya összeköti, körülveszi, formázza az izmokat, biztosítja az izom erejét, rugalmasságát. Az izom könnyebben és gyorsabban regenerálódik, amikor az izompólya rugalmas.
Hatásmechanizmus
Az SMR masszázzsal megszüntethetjük a kötőszövetben, az izompólyákban összegyűlt feszültségeket. A gyakorlatok során lassú, egyszerű mozdulatokat végzünk az eszközök használatával. Az alapgyakorlatokat, esettől függően az SMR hengerrel, az SMR bottal vagy a SMR labdával hajtjuk végre. Az SMR System gyakorlatainak hasonló hatásmechanizmusa van, mint a masszázsnak. A masszázs hatására nem csak az izmok és a kötőszövet anyagcseréje javul. Könnyen elérhetjük az optimális izomegyensúlyt, aminek következtében javul a mozgás minősége és a testtartás. A stresszoldás az idegrendszerre van közvetlen hatással. Beindíthatjuk a test regeneráló és öngyógyító folyamatait, ami fájdalomcsillapító és méregtelenítő hatású egyaránt. A mechanikus ingerek, az idegrendszeri hatások és az anyagcsere javulása egyaránt növeli a test-tudatot, ami a sportolóknak elengedthetetlen. A könnyebb, fájdalommentes mozgás öröme jó közérzetet és letisztult gondolkodást eredményez.
u

Mire való az SMR?

Stresszoldás, közérzetjavítás

A mindennapi stressz hatására a testünk szöveteiben feszültség keletkezik. A stressz és a feszültség kihat a testi és lelki állapotunkra, csökken az energiánk, kedvetlenek leszünk. Nem tudunk koncentrálni még a legegyszerűbb feladatkora sem.
A masszázshenger rendszeres használatával a feszültség csökkenthető, a stressz oldásával sokkal jobb lesz a kedvünk és a közérzetünk.

Fájdalomcsökkentés

Az ízületi fájdalmak hátterében leggyakrabban az izmokban és a kötőszövetekben keletkező feszültség áll. Ez megakadályozza az ízületek szabad mozgását, lassítja a keringést, és a test öngyógyító, regenerációs folyamatait.
Hatékonyan használható a túlterhelt izomzat apróbb sérüléseinél és az izomláz megszüntetésében.

Testtartásjavítás

Egyre több gyógytornász, rehabilitációs szakember és edző használja a gyógytorna és a korrekciós gyakorlatok szerves részeként az SMR masszázshengert.​ A munkából és az életmódból adódó, sokszor egyoldalú terhelés (pl. egész napos ülés) képes megváltoztatni a testtartásunkat. Ennek következtében mozgásszervi problémák és fájdalmak keletkezhetnek.
Tekintettel a gyakorlatok egyszerűségére, már kisiskolás kortól ajánlott a masszázshenger használata tartásjavítás céljából.

Rehabilitáció

Az SMR masszázseszközök segítségével a mozgásszervi sérülések gyógyulási idejét lerövidíthetjük és biztosíthatjuk a gyógyulási folyamatok sikerét. A masszázshenger használatával a kötőszöveti feszültségek oldódnak, a sérült területek keringése javul. Ennek következtében a test öngyógyító folyamatai hatékonyabban regenerálják az érintett testrészt, a rehabilitáció ideje lecsökken, a gyógyulási folyamat eredményesebbé válik.

Prevenció, sérülésmegelőzés

A hosszan tartó egyoldalú terhelés és a stressz hatására a szövetek rugalmassága és keringése romlik. Ennek következtében megnő a sérülések veszélye. Legyen szó a mindennapi munkáról, vagy aktív sportolásról, a masszázshenger rendszeres használatával fel tudod készíteni a tested az előtted álló kihívásokra. Az SMR eszközök rendszeres használatával a mindennapi stresszből eredő feszültségek csökkenthetőek.

Ízületi mozgások javítása

Az SMR masszázshenger rendszeres használatának segítségével elérhető a könnyebb és fájdalommentes mozgás. A merev ízületek lazábbak és rugalmasabbak lesznek, mozgástartományuk növekszik. Az edzések előtti bemelegítés részeként, valamint az edzések levezetéséhez, és a kialakult izomláz megszüntetéséhez remekül alkalmazható.

Immunrendszer aktiválása, nyirokáramlás és vérkeringés javítása

Az immunrendszer megfelelő működését a nyirokáramlás és a vérkeringés fokozásával tudjuk támogatni. A masszázshenger és a masszázslabda remek eszköz arra, hogy a kötőszövetben kialakult feszültségek feloldásával javuljon a vérkeringés és a nyirokkeringés is. A sejtek közötti folyadék mobilizálásával támogatjuk a salakanyagok elszállítását és a tápanyagok hatékony felszívódását.

Sportteljesítmény növelése

Az izompólyák (lat.: fascia) meghatározzák az izmok teljesítőképességét. Az izompólyákban kialakult feszültségek csökkenthetik az izmok erejét, rontják a keringését és a regenerációs képességét. A kötőszövetekben található receptorok az idegrendszeren keresztül gátolják az izmok hatékony működését. A masszázshenger rendszeres és megfelelő alkalmazása csökkenti az izompólyákban kialakult feszültséget és így növeli az izmok teljesítményét.

AZ SMR SYSTEM ALAPÍTÓJA

Csíky Ferenc
az SMR System alapítója,
rehabilitációs szakember

 2004 óta tartok SMR masszázshenger tanfolyamokat otthoni felhasználóknak, sportolóknak, edzőknek, gyógytornászoknak egyaránt.

A több, mint 15 év során megtartott képzések és a több ezer emberrel, köztük olimpikonokkal, élsportolókkal, sikeres edzőkkel és rehabilitációs szakemberekkel végzett munka során beigazolódott, hogy az SMR masszázshenger kiváló és hatékony eszköz, amennyiben megtanulják annak szakszerű és biztonságos használatát.

VÉLEMÉNYEK

Az SMR hengert már 5 éve használom, és csak pozitív tapasztalataim vannak. Sokkal lazább az izomzatom, az izomláz gyakorlatilag már ismeretlen fogalom:-). Folyamatosan egyre jobb maratonokat futok, pedig lassan mar a 40-hez közelítek 🙂 Minden edzés után elvégzem a feladatsort, amit Csiky Ferenctől még annak idején az oktatáson tanultam. Úgy gondolom, hogy a henger használata is aktívan hozzájárult az utóbbi években elért sikereimhez. Tavaly sikerült megnyernem a korosztályos Szenior Maraton Európa-bajnokságot, idén pedig a Világbajnokságot is. A nemrég megrendezett Spar Maratonon, mely egyben Országos Bajnokság is volt, az 5. helyen értem célba, a legjobb szenior futóként. Örülök, hogy rátaláltam az SMR hengerre, mindenkinek csak ajánlani tudom a használatát.
Beda Szabolcs

Páciens, futó

Gyógytornászként és hobbi sportolóként 2 – 3 éve használtam már az SMR hengert mielőtt elvégeztem az alap + extra tanfolyamot. Mégis rengeteg hasznos elméleti és gyakorlati tudással tértem haza. Sok apró, de nagyon lényeges információ hangzott el, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ez módszer és az eszköz valóban hatékony legyen.

Azóta minden páciensemnél a 0. lépés a henger használatának a tanítása, mindegy, hogy sportoló vagy középkorú átlagember, fiatal vagy idősebb. Nem csodaszer, de a henger és a mögötte álló szemlélet minden kondíció esetén nagyon sokat tud a rehabilitációhoz hozzátenni.

Azt már meg sem említem, hogy saját „gondjaim”, milyen pozitív irányba változtak mióta tényleg jól használom az eszközt. Ahogyan a fasciák ott vannak az emberi testben mindenhol, a hengernek is ott kell lennie minden gyógyító, rehabilitációs tevékenységben.

Koncsek Krisztina

Gyógytornász, tanársegéd, SZTE ETSZK Fizioterápiás Tanszék, ÉletReFormáló Stúdió, Szeged

2011 óta oktatok kettlebellt Veszprémben majd Székesfehérváron is. Az SMR hengert már 4 éve használom a saját edzéseimben, de eredményességét látva a csoportjaimmal is megismertettem. Remekül lehet edzés előtt a mozgástartomány növelésére vagy edzés után a regeneráció elősegítésére alkalmazni. Csak pozitív visszajelzéseim vannak az otthoni használatáról is! Kitűnő kiegészítője a kettlebell edzéseknek egy alapos hengerezés az ülőmunka negatív következményeinek kivédésére.
Pribék István

Strongfirst kettlebell instruktor és FMS specialista

Megosztás